Vihapuhekone, tämän vuosikymmenen ehkä huomattavin tietotekninen innovaatio

Kummallisen vähälle huomiolle on jäänyt yhdenvertaisuusvaltuutetun julkistama tieto Sebastian Tynkkysestä aloitettavasta poliisitutkinnasta, jonka mahdollisti  Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämä vihapuhealgoritmi (kansanomaisesti vihapuhekone). Vaikka kone on vielä kehittelyvaiheessa ja esim. yllättäen portugalin kieli tuottaa turhia positiivisia osumia, on kuitenkin Tynkkysen koko kuntavaalikampanjan tunnistaminen rasistiseksi todella vakuuttava näyttö vihapuhekoneen mahdollisuuksista.

Joitakin saattaa häiritä tässä Suomen lainsäädännön kehittymättömyys, koska käsitettä vihapuhe ei vieläkään ole laintasoisesti määritelty. Onneksi yhdenvetaisuusvaltuutettu tai poliisin vihapuheiskuryhmä, eivätkä muutkaan tällä alueella toimijat anna sen häiritä yhteiskunnallisesti tärkeätä työtään. 

Jonkilaisena tietotekniikan ammattilaisena näen ehkä paremmin vihapuhekoneen huikaisevat mahdollisuudet vihapuheen ja muidenkin epäsopivien mielipiteiden eliminoimisessa lopullisesti pois koko Suomen kansasta.

Tietenkin on odotettavissa avoimesti rasistien ja erityisesti kaappirasistien vastalauseita, joissa viittaillaan Orwellin tai jopa Stasiin. Tämän kohinan ei kuitenkaan pidä antaa häiritä vihapuhekoneen kehitystyötä. Odotan mielenkiinnolla tuloksia koko suomenkielisen nettiavaruuden seulomisesta. Saattaa olla, että tällaisia harjoituksia on jo tehty, vaikka nyt ilmitullut vaalikampanjan vihapuherikos on toistaiseksi ainoa julkistettu.

On ilmeistä, että laajempi seulonta tuo esiin vähintään tuhansia vihapuhujia, mikä saattaisi lamauttaa oikeuslaitoksen toiminnan. Suurimpana puutteena näen vihervasemmistolaisesti ajattelevien juristien (Demla) aliedustuksen oikeuslaitoksessa, mikä saattaisi johtaa syytteiden vesittymiseen.

Seuraavana loogisena kehitysvaiheen näenkin vihapuhetuomioalgoritmin kehittämisen. Tämä tuomiokone tuottaisi suoraan täytäntökelpoisen tuomion. Koska tuomiokone toimisi asetettujen parametrien ohjaamana täysin puolueettomasti ja objektiivisesti, ei sen tuomioista tarvita valitusmahdollisuutta kuormittamaan ylempiä oikeusasteita.

Käyttäjäkuva
Sitoutumaton

Tietotekniikan opiskelua työnä ja harrastuksena vuodesta 1967 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu