ReijoManssila

Vihapuhekone, tämän vuosikymmenen ehkä huomattavin tietotekninen innovaatio

Kummallisen vähälle huomiolle on jäänyt yhdenvertaisuusvaltuutetun julkistama tieto Sebastian Tynkkysestä aloitettavasta poliisitutkinnasta, jonka mahdollisti  Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämä vihapuhealgoritmi (kansanomaisesti vihapuhekone). Vaikka kone on vielä kehittelyvaiheessa ja esim. yllättäen portugalin kieli tuottaa turhia positiivisia osumia, on kuitenkin Tynkkysen koko kuntavaalikampanjan tunnistaminen rasistiseksi todella vakuuttava näyttö vihapuhekoneen mahdollisuuksista.

Joitakin saattaa häiritä tässä Suomen lainsäädännön kehittymättömyys, koska käsitettä vihapuhe ei vieläkään ole laintasoisesti määritelty. Onneksi yhdenvetaisuusvaltuutettu tai poliisin vihapuheiskuryhmä, eivätkä muutkaan tällä alueella toimijat anna sen häiritä yhteiskunnallisesti tärkeätä työtään. 

Jonkilaisena tietotekniikan ammattilaisena näen ehkä paremmin vihapuhekoneen huikaisevat mahdollisuudet vihapuheen ja muidenkin epäsopivien mielipiteiden eliminoimisessa lopullisesti pois koko Suomen kansasta.

Tietenkin on odotettavissa avoimesti rasistien ja erityisesti kaappirasistien vastalauseita, joissa viittaillaan Orwellin tai jopa Stasiin. Tämän kohinan ei kuitenkaan pidä antaa häiritä vihapuhekoneen kehitystyötä. Odotan mielenkiinnolla tuloksia koko suomenkielisen nettiavaruuden seulomisesta. Saattaa olla, että tällaisia harjoituksia on jo tehty, vaikka nyt ilmitullut vaalikampanjan vihapuherikos on toistaiseksi ainoa julkistettu.

On ilmeistä, että laajempi seulonta tuo esiin vähintään tuhansia vihapuhujia, mikä saattaisi lamauttaa oikeuslaitoksen toiminnan. Suurimpana puutteena näen vihervasemmistolaisesti ajattelevien juristien (Demla) aliedustuksen oikeuslaitoksessa, mikä saattaisi johtaa syytteiden vesittymiseen.

Seuraavana loogisena kehitysvaiheen näenkin vihapuhetuomioalgoritmin kehittämisen. Tämä tuomiokone tuottaisi suoraan täytäntökelpoisen tuomion. Koska tuomiokone toimisi asetettujen parametrien ohjaamana täysin puolueettomasti ja objektiivisesti, ei sen tuomioista tarvita valitusmahdollisuutta kuormittamaan ylempiä oikeusasteita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Maallikkotuomareita eli lautamiehiä ollaankin poistamassa. Tuomiokoneet tilalle?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Aalto-yliopistollahan on ollut hieman hankaluuksia näissä maailman yliopistojen listanoteerauksissa, kun kunniaa ei ole kyllin kertynyt.

No nyt tämä opinahjo pääsee ihan itse laadittujen listojen loistavaan joukkoon kun siellä kehitetään algoritmeja vihapuheiden koneellista tunnistamista varten. Ja kuten olemme uutisista lukeneet, ainakin kotomainen poliittinen Big Brother -- joku mikä-se-nyt-olikaan yhdenvertaisuusvaltuutettu, tms, sensuurin miekka -- oli lausunnossaan tyytyväinen ja toivorikas. Ensimmäiset vainotutkin taitavat kohta jo vapista oikeustalon porstuassa.

Eli kyllä yliopistolta kohta pamahtaa kuin tykin suusta. Siellä osataan realisoida vaikka mitä. Ehkä jonkun nykyaikaa ymmärtämättömän mielestä poliittisten mielipiteiden perusteella vainoaminen voi palauttaa giljotiinit, mutta kyllä nämä menetelmät perustuvat tieteeseen eikä mihinkään näppituntumiin.

Kehitys kehittyy ja Aalto-yliopisto huispaa tähdenlennon lailla tieteen kirkkaalle tähtitaivaalle. Aamen. Ajatelkaas vielä, kuinka kätevästi sovelluksessa voidaan vain muutamaa avainsanaa muuttamalla kalibroida masiina kulloisenkin valtaa pitävän polittisen suunnan käyttöön. Ei rajoituksia, käyttöskaala kaikenkattava, jokainen hallitus voi jäljittää määrättömistä nettibittivirroista omat poliittiset vihollisensa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Suomalaisille insinööreille on kohta luvassa loistavat työmarkkinat Pohjois-Koreassa.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Hittooks ne siellä ku sähkökii on vaan puoluejohdolla ja armeijalla.

Reijo Manssila

On nimenomaan tärkeätä, että Aalto-yliopisto Suomen johtavana akateemisena laitoksena antaa tälle toiminnalle tieteellisen sertifikaatin, mikä tukkii kaikenlaisten vastaanöyhöttäjien suut. Voin vain kuvitella, mikä loistava ammatillinen tulevaisuus kaikkia projektiin osallistuvia odottaa esim. sisäministeriön hallinnonalalla.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Seuraavana loogisena kehitysvaiheen näenkin vihapuhetuomioalgoritmin kehittämisen. Tämä tuomiokone tuottaisi suoraan täytäntökelpoisen tuomion. Koska tuomiokone toimisi asetettujen parametrien ohjaamana täysin puolueettomasti ja objektiivisesti, ei sen tuomioista tarvita valitusmahdollisuutta kuormittamaan ylempiä oikeusasteita."

Joopa joo.
Kone antaisi varmaan tasapuolisia tuomioita kaikilla yhteiskunnan aloilla.

Seuraavaksi voisi ajatella että tuomion täytäntöönpano myös jätettäisiin koneiden hoiviin. Voisihan siihen koneeseen suunnitella sen verran inhimillisyyttä että siinä olisi asettelu tuomioiden kovuudelle eli nollasta sataan asettelu , 0=jätetään tuomitsematta ja 100=tuomitaan niin ankarasti kuin osataan. Tuomioasetteluun annettaisiin avain vain yhdelle kerrallaan.
Siinä olisikin vitsit vähissä kun asettelija lipsauttaisi asettelun sataan ja lähtisi sapattivuodelle etelään. Kaikki otettaisiin kiinni ja saisivat ,noh, mikähän se olisikaan ankarin tuomio.

Mikäpäs siinä , näitä on mukava ajatella vilttihattu vinossa, toivottavasti kukaan ei ota tosissaan.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Aalto-yliopisto voisi saada aikaan loistavan tuotteen tarjoamalla virustorjunnan kaltaista vihapuheskanneria. Suodattamalla omat tekstit ennen julkaisua, saisit virallisen todistuksen, että tuottamasi teksti ei sisällä vihapuhetta. 39,95 euroa/vuosi olisi halpa vakuutus oikeusturvasta.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Kirjoituksesi vaikuttaa vakavan asian parodioimiselta, ja harkitsenkin vakavasti, pitäisikö tästä tehdä ilmianto oikeusministeriöön.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Älä vaivaudu - asia on hoidossa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Suomen oikeusjärjestelmä on menemässä suuntaan, jossa irvokkainkin parodia voi olla totta pikemmin kuin huomaammekaan. "Vihapuhekoneen" pitäisi kuulua parodiaan tai mustaan huumoriin. Vaan kun ei kuulu ...

Petteri Hiienkoski

Jokaisen koneen takana on ihminen ja ihmissuunnittelu poliittisine valintoineen. Vastuuta siitä ei voi ulkoistaa millekään koneelle ja ohjelmalle.

Ei pitäisi olla sinisilmäinen. "Vihapuheen" kyttääminen on jo sinänsä vakavimpia uhkia avoimelle yhteiskunnalle ja länsimaiselle demokratialle. Se mikä vaino mikä tänään kohdistetaan oikeistolaiseen voidaan huomenna kohdistaa vasemmistolainen...

Viitteitä siitä mihin sanan- ja mielipiteenvapaudesta luopuminen on johtamassa. Kysymys on demokratian pelisäännöistä:

”YLE ja STT vastuussa mielipidevainoista”
(http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Aalto-yliopisto, alma materini TKK. Vähänkö olen ylpeä?!

Toimituksen poiminnat